aktuális

Missziós Önkéntesség a Savio Házban

Már 3 hónapja, hogy elkezdtem a szalézi missziós önkénteskédet a Savio Házban, Angliában. Hihetetlen, hogy milyen gyorsan eltelt ez az idő. Szeptemberben izgatottan és várakozással telve szálltam fel a repülőgépre. Júliusban ugyan volt alkalmam eltölteni 5 csodálatos napot a Savio házban, de a többi önkéntest nem ismertem és nem is sejtettem igazán milyen csodálatos élményben lesz itt részem. Az első két hétben egyfajta felkészítésen vettünk részt, ahol tanultunk a Don Bosco nevelői módszerről, kommunikációról, lelki életről és sok csapatépítő játékot játszottunk. Ez a két hét nagyon jó alkalom volt arra, hogy összeszokjunk, mint egy csapat, megismerjük egymást jobban. 4 különböző országból vannak itt önkéntesek: Németország, Georgia, Spanyolország én pedig Magyarországot képviselem. A Szalézaikkal együtt 11 különböző nemzetiség van jelenA Savio Házba iskolás csoportok érkeznek 4.-es korosztálytól 10.-es korosztályig és részt vesznek 1 vagy 3 napos lelkigyakorlaton. A lelkigyakorlatokra az önkéntesekkel vasárnaponként készülünk fel. Megvan , hogy melyik programért, feladatért ki a felelős és arra kell előkészülni. Mindegyik korosztály számára különböző témájú lelkigyakorlatok vannak. ebben az évben volt lelkigyakorlat híd címmel, ahol a fiataloknak van alkalmuk arról gondolkodni, hogy miért fontos a kapcsolatok építése egymással, hogy tudják megerősíteni a kapcsolatot egymással, Istennel, kik a legfontosabb személyek az életükben.

Az értékek lelkigyakorlaton, azon elmélkednek, mik az igazán fontos értékek az életükben, milyen belső értékekkel rendelkeznek,  hogyan tudják a saját belső értékeiket használni.  A 3 napos, azaz itt alvós lelkigyakorlat első napján mindig kirándulunk a közeli White Nancy nevezetű hegyre. Ez remek alkalom a beszélgetésre, ismerkedésre. Második nap alkalmunk van gyónáson részt venni, amire kiscsoportokban készülnek fel, délután különböző csapatversenyeken tudnak részt venni, és vacsora után együtt veszünk részt a Szentmisén. A napot pedig egy fergeteges diszkóval tárjuk. Az utolsó nap pedig a lelkigyakorlat lezárását követően búcsút veszünk a fiataloktól. 

Persze a Savio Házban a lelkigyakorlatok tartása mellett, rengeteg élményekben van részünk. 

Minden szombatunk szabadnap, amit általában városnézéssel, kirándulással töltjük. Van, hogy a  Szaléziak kocsival elvisznek minket megmutatni egy- egy helyet, de olykor csak mi önkéntesek tömegközlekedéssel felfedezzük a környéket. Az őszi szünetben pedig volt alkalmunk elmenni Londonba, ahol 5 hihetetlen napot töltöttünk el, és az ottani Szaléziak nyújtottak nekünk szállást. Nagyon hálás voltam ezért az élményért, de talán az egyik legfantasztikusabb esemény számomra a Savio Ház alapításának 80. évfordulója volt. Az alkalomra sok városból érkeztek Szaléziak, volt önkéntesek és együtt ünnepeltünk. 

Számomra hihetetlen, hogy az első félévet lassan lezárjuk, és lassan mindenki indul haza Karácsonyra. Olyan mintha tegnap érkeztem volna ide. Nagyon örülök, hogy a karácsonyt otthon tölthettem, de izgalommal várom a második félév megkezdését itt a Savio Házban. A jövőre nézve, mindenkinek ajánlani tudom, hogy jelentkezzen önkéntesnek, ha nem is Angliába, számos más lehetőség van, de az az egy biztos, hogy  én rengeteg mindent kaptam már ez alatt az idő alatt, is mind élményben és lelkiekben. Köszönöm a lehetőséget a Szaléziaknak és a sok támogatást, bátorítást.

-Mocsári Bettina