Hosszú küldetés

Hosszú küldetésre 18-35 éves fiatal felnőtteket indítunk valamely szalézi közösséghez, ahol rendszerint 2-36 hónapig tart az önkéntes feladat.

Ez a küldetés gyakorlatilag munkavégzésnek számít, amire vonatkoznak a munkajogi előírások és európai uniós irányelvek, illetve az ottartózkodást finanszírozó támogató (Erasmus +/Hungary helps) által támasztott követelmények.

Aktuális hosszú-küldetések:

Mi lesz ott a feladat?

Az önkéntes feladatok az adott célhely szerint eltérőek lehetnek, de jellemzően

  • Ifjusági, vagy programokat kell előkészítened, végrehajtandod vagy segítőként, animátorként erősítened.
  • Fiatalok számára szabadidős tevékenységeket kell szervezned.
  • Oktatással, neveléssel foglalkozó intézmények munkáját kell támogatnod (oktatás, pedagógiai asszisztensi feladatok, stb.)
  • Részt veszel a szervezők, házigazdák illetve a támogatók által eltervezett képzési programokon.
  • Részt veszel a helyi közösség életében (közös imák, étkezések, házkörüli munkák,stb.)

Hogyan készüljek?

A küldetés előtt rendszerint három – hat alkalomból álló képzési folyamaton kell résztvenned. Ennek során lehetőséged nyílik alaposabban megismerni a Szalézi lelkiséget, megismerkedni a célhely és az adott kultúra körülményeivel, és elmélyíteni az önismerettel és személyes fejlődéssel kapcsolatos gondolataidat. Illetve a képzés során megismerheted majd a finanszírozási forma által támasztott követelményeket és lehetőségeket is.

Javaslom, hogy a nyelvtanulásnak, de legalább is az angolnak már most kezdj neki!

Mikor indulhatok?

A hosszú küldetéseket egy összetetebb előkészületi folyamat előzi meg. Általában jelentkezéstől számított legkevesebb fél év amíg a képzési folyamat lezajlik.
Azonban elfordulhat, hogy egy-egy projektre rövidebb idő alatt kell felkészülnöd.

Az előkészített küldetéseket ezen az oldalon böngészheted. Ezekre a küldetésekre már várjuk a jelentkezésed!

Mehetek a kedvenc országomba?

A világ számos országából számíthatnak rád!

Jelezd, ha van kiválasztott ország, ahová szívesen indulnál, felvesszük a helyi szalézi közösséggel a kapcsolatot.
Viszont nem tudjuk garantálni, hogy az általad kigondolt országban azonnal elhelyezünk. Gondolj csak bele, hogy a projekteket szervező közösségek éppúgy keresnek önkéntes fiatalt, ahogyan a fiatal keresi a megfelelő küldetést.

Fordulj nyitott szívvel az önkéntesség felé!

Elég ha tudok angolul?

Európán belül igen, a küldetések alapvető nyelve az Angol. Azonban kiemelten ajánlott a célhely nyelvét alaposan áttanulmányozni, és jól megtanulni. Sokkal értékesebb önkéntesek tudunk lenni, ha megértjük azokat, akiknek a segítségére vagyunk.

Az Európán kívüli célhelyek esetén fontos, hogy legalább középszinten tudj beszélni az adott ország hivatalos nyelvén!

A képzés során mi is törekedni fogunk rá, hogy megtanuld a célország néhány alapvető kifejezését, de a te feladatod lesz, hogy képességeid szerint a lehető legjobban elsajátítsd a helyi nyelvet.

Mivel tartozom ezért?

Az Európán belüli küldetések jellemzően a Szalézi Rend és gyakran más források (EU) támogatását élvezik, így különösebb anyagi vonzata nincs az ottartózkodásnak és az utazás is megoldott.

Az Európán kívüli utak szervezése külön feladat, ahol felmerülhet, hogy az önkéntes saját költségére utazik (repülőjegyet vásárol, stb.).

A célhelyek támogatására kérünk te is kezdeményezz adománygyűjtő kampányt, különösen ha Európán kívüli illetve hazánknál gyengébb gazdaságú országba indulsz. Ezzel már a készület során sokan megerősíthetnek téged támogatásukkal, és hozzájárulsz a célhellyel való jó kapcsolat kiépítésére.

Számítunk rád, hogy hazaérkezve egy rövid (max 30 perc) bemutatóval segítitek a Missziós Önkéntesek képzését, illetve, kérünk, hogy egy írásos beszámolót és néhány fényképet is küldj az élményeidről, megszerzett tudásról, amit honlapunkon megoszthatunk.

Hogyan jelentkezhetek?

Küldd el angol nyelvű önéletrajzod a derossisdb@gmail.com – e-mail címre! További részleteket találsz itt: Jelentkezés